- Out-of-Stock
- There are no more items in your cart
- Shipping
- Total zł0.00
Reference: NMV510530
Brand: Naniwa
Naniwa japoński kamień do ostrzenia Basic Combination Stone 1000/3000
Reference: NS2404
Brand: Naniwa
Naniwa japoński kamień do ostrzenia Advanced Super Stone 400
Reference: NS2420
Brand: Naniwa
Naniwa japoński kamień do ostrzenia Advanced Super Stone 2000
MinoSharp PLUS 3 Ceramiczna ostrzałka wodna 550, czarno-czerwona
(edit with the Customer Reassurance module)
(edit with the Customer Reassurance module)
Trójfazowa ostrzałka ceramiczna, polecana dla wszystkich rodzajów noży, z wyjątkiem tych o szlifach jednostronnych, np. tradycyjnych noży japońskich. Dzięki wodzie proces ostrzenia przebiega szybciej, a fabrycznie ustawione otwory ułatwiają naostrzenie noża pod odpowiednim kątem. Ponieważ rowek, w który wkłada się nóż, nie jest ustawiony równolegle do ceramicznego koła, jego kąt wypukły umożliwia nadanie nożowi pierwotnej ostrości. Gumowany uchwyt i podstawa mają właściwości przeciwpoślizgowe.
Dane techniczne:
- Niebieskie koło: grube ziarno
- Brązowe koło: średnie ziarno
- Żółte koło: drobne ziarno
- Długość: 23 cm
- Długość rączki: 11 cm
- Wysokość: 6,5 cm
- Szerokość: 5 cm
Wskazówki dotyczące użytkowania
1. Nalać wody do komory z kołami i nie wylewać jej do końca ostrzenia. Woda nawilża ceramiczne ostrzałki i zapobiega przegrzaniu ostrza.
2. Chwycić mocno rączkę, żeby ostrzałka nie zmieniała położenia.
3. Drugą dłonią chwycić nóż, przytrzymując palcem wskazującym grzbiet klingi. Włożyć pionowo nóż do rowka z niebieskim kołem (grube ziarno). Przesuwać ostrze w przód i w tył, delikatnie je przyciskając: 7-8 razy lub tyle, ile potrzeba.
Nie powinno się zbyt mocno przyciskać noża podczas przesuwania jego krawędzi w ostrzałce. Nadmierny nacisk może uszkodzić koła!
4. Włożyć pionowo nóż do rowka z brązowym kołem (średnie ziarno). Przesuwać ostrze w przód i w tył, delikatnie je przyciskając: 7-8 razy lub tyle, ile potrzeba.
5. Włożyć pionowo nóż do rowka z żółtym kołem (drobne ziarno). Przesuwać ostrze w przód i w tył, delikatnie je przyciskając: 7-8 razy.
6. Po skończonej operacji umyć ręcznie nóż w gorącej wodzie i wytrzeć go do sucha ręcznikiem lub ściereczką. Zdjąć pokrywę i wypłukać ostrzałkę w czystej wodzie.
Kwestia, ile razy należy przesuwać ostrzoną krawędź, zależy od typu i kondycji noża. W przypadku noży Global zaleca się po 7-8 razy w każdym kole. Noże innych marek można przesunąć po 15 razy w każdym kole, a jeśli nóż nie jest wystarczająco ostry, powtórzyć czynność po 15 razy.
Ostrzałki MinoSharp PLUS 3 zostały przetestowane i zaaprobowane przez instytut badawczy CATRA, czołowy autorytet w dziedzinie technik ostrzenia z siedzibą w brytyjskim Sheffield.
No customer reviews for the moment.
Reference: ASKSCARBONPLYTKI
Brand: AnySharp
Ostrzałka AnySharp Classic Carbon+płytki ostrzące
Reference: ASKSPRORT3
Brand: AnySharp
Ostrzałka AnySharp PRO Silver + płytki ostrzące AnySharp
Reference: 32591-000-0
Brand: Zwilling
Stalowo-ceramiczna Ostrzałka Krążkowa Twin Sharp Zwilling
Reference: 32601-000-0
Brand: Zwilling